Les om Gjelsvik-familien som deltok i TV-programmet Krafttaket, og hvordan de reduserte klimautslipp ved hjelp av en varmepumpe

Gjelsvik-familien i Bergen valgte å investere i en Stinger luft-til-vann varmepumpe, og vil dermed redusere sitt årlige elektrisitetsforbruk med minst 50 prosent. I tillegg vil de score høyt når privatboliger ifølge Bygningsdirektivet skal energimerkes neste år.

Krafttak-familien Gjelsvik i Bergen valgte miljøvennlig varmepumpeteknologi og er dermed klare favoritter til å vinne Krafttaket. Ved å investere i luft/vann varmepumpen Stinger får de både varmt tappevann og vannbåren gulvvarme samtidig som de kutter strømregningen med minst 50 prosent.

Fra luft til vann

Familiene fikk 25.000 kroner hver fra Miljøverndepartementet for å gjøre en stor miljøinvestering. Familien i Trondheim valgte å kjøpe hybridbilen Toyota Prius til over 300.000 kroner, mens familien Gjelsvik investerte en brøkdel i en Stinger luft/vann varmepumpe som både gir varmt tappevann og vannbåren varme – og meget store energibesparelser.

Stinger henter energi fra uteluften og produserer varmt vann til både tappevann og vannbåren gulvvarme. Denne effektive løsningen egner seg godt både ved nybygg, modernisering eller utskifting av forurensende gamle oljekjeler.

Folkets miljømaskin

– Familien Gjelsvik vil redusere strømregningen og øke bokomforten samtidig som de slår et slag for miljøet. Ved å investere i en moderne luft/vann varmepumpe oppnås både vannbåren gulvvarme, varmt tappevann og en betydelig lavere strømregning, påpeker Richard Granskogli hos produsenten Klima og Varmeteknikk AS. Hittil er det solgt og montert tusenvis av enheter i Norge siden introduksjonen for fire år siden, og ingen driftsfeil er rapportert.

Stinger er en pengebesparende miljømaskin. Den er Norges mest solgte luft/vann varmepumpe og produseres i Moss. Teknologien er utviklet i samarbeid med amerikanske Carrier, pioneren innen kulde- og varmeteknologi.

Eksportsuksess

Resultater har det blitt. Granskogli er mest fornøyd med de gode tilbakemeldingene fra kundene, men legger til at det også er hyggelig å toppe salgsstatistikken i Norge. Dette har blitt lagt merke til i våre naboland. Eksporten til Sverige, Finland og Danmark har nådd betydelige volumer. Dette har igjen spredt seg videre slik at flere land nå banker på døren for å få tak i den norske energisparende varmepumpen.

Krev kvalitet

– Ettersom klimaproblematikken har kommet mer på dagsorden ser vi at kundene er mer og mer bevisste på varmepumpens faktiske ytelse og hvor mye den selv faktisk forbruker av strøm. Dette er bra, for det er stor forskjell fra varmepumpe til varmepumpe, påpeker Granskogli. Han anbefaler forbrukerne å sjekke at pumpen har R410a som kjølemedie og at den har en inverter kompressor før de gjør sin investering.

– Med bevisste forbrukere som familien Gjelsvik i Bergen i fokus fremmes denne miljøvennlige teknologien.